середу, 4 березня 2015 р.



ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ПО ВАРІННЮ КАШ:


1. Для варіння каші використовують каструлю з товстим дном приблизно 4-5 мм. та кришкою, яка щільно прилягає. Добре варити кашу у чавунному казані. Для варіння каш не придатні емальовані каструлі та як каша в них пригорає.
2. Каші промивають теплою водою. Коли відмірюємо кількість рідини (вода, бульйон, молоко) для варіння крупи, потрібно враховувати що після довгого промивання чи намочування крупа вбирає від 10 до 30 % рідини. 
3. Мочені крупи швидше розварюються.
4. Сіль і цукор додають до кип'яченої води перед засипанням круп, якщо додаєте жир то також перед засипання круп до кип'яченої води.
5. Крупу потрібно засипати у кип'ячу воду для того, щоб крохмаль, який знаходиться у крупах не встиг вийти та осісти на дно каструлі і призвести до пригорання каші.
6. Деколи у рецептах для кращого розсипання каші промиті зерна крупи доводять до кипіння, потім воду зливають, крупу знову промивають, заливають кип'ятком і продовжують варити. Але у цьому випадку з клейким крохмалем виходять з крупи та частково втрачаються поживні речовини.
7. Під час варіння каша не повинна сильно кипіти це може призвести до пригорання.

РОЗСИПЧАСТІ, ВЯЗКІ, РІДКІ, ПРОТЕРТІ:
Консистенція каші залежить від співвідношення рідини та крупи.
Розсипчасті каші варять на воді або бульйоні у співвідношенні 1:2 - 1 частина крупи 2 частини рідини.
В’язкі каші. В’язкі зазвичай варять на молоці.
Молоко. Більшість круп містить білок у якому не достатньо є амінокислоти лізину, а в молоці цієї амінокислоти є в надлишку через те поєднання крупи і молока є дуже вдалим, але надто калорійним, тому молочні каші добре варити на воді додаючи молоко. Крім того крупу краще зварити на воді до пів готовності, після додати молоко і продовжити варити до готовності. Якщо ж варити кашу відразу на молоці, солі кальцію, які є у молоці заважатимуть крупі розварюватись.
Цукор. Цукор у кашу (крім гречаної) додають з розрахунку на 1 кг. крупи 120-130 г. 
Сіль. Розрахунок на 3 склянки води чи бульйону 1 ч.л. солі. На 3 склянки молока 0.5 ч.л. солі.
ВАРІАНТИ ВАРІННЯ КАШ:
Звичайний спосіб. У киплячу підсолену воду, взяту за нормою, додають промиту крупу і варять до загустіння, періодично помішуючи. Доводять до готовності в жаровій шафі протягом 1,5 год.
Зливний спосіб. У киплячу підсолену воду додають промиту крупу (розрахунок 1:5 де 1 частина крупи а 5 частин води) варять протягом 5-7 хвилин, потім воду зливають, додають жир і доводять до готовності в жаровій шафі протягом 30-40 хв.
На водяній бані. Коли каша засипана у кип'ячу підсолену воду накриваємо кришкою і ставимо на водяну баню. Якщо каструля у якій вариться каша поміщена на водяну баню у значно більшу каструлю, тоді кришка повинна накривати і каструлю з кашею і посудину з водяною банею.
Спосіб запарювання із збереження поживних речовин. Щоб зберегти поживні речовини каші її з вечора промивають у теплій воді, засипають у каструлю, або спеціальний термос, заливають кип'ятком, каструлю добре вкутують (якщо каша залита у термос просто щільно закрити) і залишають на 12 год. Через 12 годин каша буде готова до вживання без варіння і з збереженням поживних речовин. Таким запарним способом можна готувати дріблені колені мелені каші, а також гречану крупу.
Запарювання. Варимо кашу до загустіння. Потім знімаємо з вогню вкутуємо каструлю з кашею папером, грубою ковдрою, чи шерстяною тканиною і залишаємо. Через деякий час каша сама дійде.
При варінні сипучих круп (манна крупа, геркулес, колені дріблені крупи) їх перед варінням не промивають. Воду, молоко чи бульйон солять додають всі спеції жир чи інше що є у рецепті рідину доводять до кипіння і тонкою цівкою всипають потрібну кількість крупи постійно помішуючи. Якщо каша густої консистенції вода повинна покривати крупи рівномірно, накрити каструлю кришкою з залишити на малому вогні, щоб каша упріла, зерна розбухли і вварились.
Розсипчаста каша. Такі каші краще варити в казанку з товстими стінками, рідини повинно бути вдвічі більше за крупу. Щоб каша не пригоріла казанок ставимо у посудину з гарячою водою і все разом поміщаємо у духовку.
ЯКЩО НЕВДАЧІ:
Якщо каша пригоріла відразу перекласти її у інший посуд, якщо каша недоварена додати трішки кип'яченої води накрити кришкою і продовжити варити на малому вогні до готовності.
Якщо каша пересохла або пристала до стінок каструлі, додайте трохи окропу, перемішайте, зніміть посуд з вогню і укутайте.

1 коментар:

  1. Дуже важливі поради. Це повинна знати кожна дівчина. Все ж починається з каші_)))))))))))

    ВідповістиВидалити